Настани

ОБРЕЗАНИЕ НА ГОСПОД ИСУС ХРИСТОС И СВ. ВАСИЛИЈ ВЕЛИКИ

Господарот на вселената трпи обрезание и, како до- бар, ги отстранува човечките прегрешенија; денес на светот му дава спасение, а во висините се радува и Создателовиот светлоносен ерарх и божествен Хри – стов тајник Василиј. (Кондак на празникот, глас 3) На 14.01.2019 година, денот кога го празнуваме Обрезанието по тело на Господ наш Исус Христос и светиот Василиј Велики, во храмовите на Австралиско – сиднејската епархија беа отслужени Свети Божествени …

33 НЕДЕЛА ПО ПЕДЕСЕТНИЦА (ПО РОЖДЕСТВО)

На 13. 01. 2019 година, во 33. недела по Педесетница (по Рождество), со Свети Божествени Литургии во храмовите на Австралиско – сиднејската епархија, молитвено беше прославен споменот на преподобната Меланија Римјанка и блажениот Теофилакт Охридски. НаБожествените Литургии верниот народ се причести со Светите Христови Тајни.  

СВЕТИ ГАВРИЛ ВЕЛИЧКИ

Големиот украс на епископите, убавина на светителите, правило на монасите, слава на пустиниците, дарител на милоста, светилник на расудувањето, откако дојдовме, верни, да го прославиме учителот на кротоста, љубител на божественото, премудриот архиереј, великиот светител и отец, Гаврил епископот Велички и новиот Лесновски чудотворец, ѕвездата која ги просветува помрачените луѓе и ги осветлува сите верни. Затоа, пристапувајќи кон гробот на неговите мошти, со љубов да ги целиваме и да повикаме: …

СВЕТИ АПОСТОЛ, ПРВОМАЧЕНИК И АРХИЃАКОН СТЕФАН

Ти се покажа прв меѓу ѓаконите и прв меѓу мачениците, сесвети Стефане, оти им беше пат на светите, и на ГосподаМу приведе многу мачени – ци. Затоа и небото тебе ти се отвори и Бог ти се јави. Него моли Го, да се спасат душите наши. (Хвалитна стихира на Утрена на Св. првомаченик и архиѓакон Стефан)   На 09. 01. 2019 година, денот кога си спомнуваме за светиот првомаченик и архиѓакон Стефан, …