Скриена демонизираност/Hidden demonization

Бесомачениот што Христос го исцели побара да оди по Него, а локалните жители останаа без Него затоа што не Го примија, или поточно, побараа да си оди од нивниот крај. Ова евангелско четиво (види: Лука 8, 26–39) покажува дека бесомачените можат полесно да бидат исцелени, бидејќи тие, потполно обземени од демонот, остануваат без можност слободно да одлучуваат за своето спасение; а оние што мислат дека се свесни и здрави – …

Христовото учење за Божјото царство

Господ Исус Христос го поучувал народот за царството Божјо.  Проповедал дека царството Божјо нема ништо заедничко со владеењето на  земното царство. Тоа не е од овој свет – не е материјално, туку духовно. Во неговата власт се наоѓаат душите на луѓето, а не материјалните богатства. За остварување на царството Божјо не се потребни ниту пари, ниту скапоцени предмети, ни земја, ни војна, ниту политичка власт над светот.  Секое земно царство, …

Години потпрени врз векови

† СТЕФАН, Архиепископ охридски и македонски   Господ Исус Христос го победи светот иго основа Своето Царство – Црквата, за која рече дека портите на адот нема да ја надвладеат .Со тоа вети дека таа, како Негово Царство – ќебиде вечна. Црквата е икона на својот Владетел и Негово вечно почивалиште. Во тоа Царство на Бог Троица, се извршува нашето спасение, нашето осветување и преобразување, нашето обожување. Црквата е домот на …

Беседа на Митрополит г. Агатангел по повод големиот јубилеј: „50 години возобновена Охридска архиепископија како Македонска Православна Црква“

Ваше Блаженство, Ваши Високипреосвештенства, Ваше Преосвештенство, почитувано, чесно и богољубиво свештенство и монаштво, драги браќа и сестри…   Долг, трновит и полн со искушенија бил историскиот пат на македонскиот народ во остварувањето на вековниот идеал за национална независност и црковна автокефалност. Бројни биле жртвите и житејските откажувања на нашите славни предци и духовни првенци, при нивната упорна и трпелива борба против тиранијата и отфрлувањето на цврстиот јарем на ропството и …

За христијанската љубов

Во денешнината луѓето се стремат максимално да го искористат своето време. Секој се труди да ги прочита новостите што го интересираат објавени накратко во весниците. Големи книги не се читаат. Има писатели чија работа е да ја скратат содржината на поголемите книги за да можат да ги прочитаат повеќе луѓе. Многумина не ја читаат Библијата само затоа што се плашат од нејзината големина. Тие би сакале накратко да  ја знаат …