Четврта недела од Великиот пост – Недела на Свети Јован Лествичник

Недела на Свети Јован Лествичник е четвртата недела на Велигденскиот пост, и доаѓа после Крстопоклоната недела. Оваа недела Црквата се сеќава на свети Јован Лествичник, духовен светилник и автор на капиталното дело на православната духовност – Лествица.   Духовно значење Секоја од неделите на Великиот пост е посветена на определен настан, личност или мотив. Оваа недела Црквата се потсетува на сведоштвото на св. Јован за потребата од вистинска духовна борба …

Аскетска вера и подвиг – Митрополит Струмички Наум  / Ascetic Faith and Struggle – Metropolitan Naum of Strumica

In the Gospel reading of the fourth Sunday of the Great Lent (see Mark 9, 17-31), the following is particularly important for interpretation: And Jesus said to him: “If you can believe, all things are possible for him who believes.” immediately the father of the child cried out and said with tears: “Lord, I believe, help my unbelief!” With this evangelistic event, the Lord Jesus Christ, among other things, wants …

Постот како средство за борба со злото

Секој човек посебно, и секое општество води борба со злото. И филозофите и политичарите предлагаат свои средства за намалување на злото во светот. Најчесто употребуван начин за борба со злото е насилството. Меѓутоа,  Светото евангелие ни предлага друг начин што единствено може, и го уништува коренот на злото и може да го отфрли, ако луѓето го усвојат со љубов. Денешното прочитано евангелско четиво ни го истакнува случајот кога Господ Христос …

Црквата и младите – презвитер Оливер Суботиќ

…Учителе добар, какво добро треба да направам за да имам живот вечен? (Матеј 19,16)   Пред нешто помалку од два милениуми во Палестина е воден еден многу интересен дијалог кој останал запишан во Евангелието по Матеј (Матеј 19,16-22) и Марко (Марко 10,17-22). Некое богато момче, чие име не останало забележано, привлечено од појавата на Христос, пришло и Го прашало: „Учителе добар, што да правам за да имам живот вечен?“ Веројатно …

Евхаристија и соборност – протопрезвитер Георгиј Флоровски

Никој да не плаче поради сиромаштија, зашто се јави сеопштото Царство…      Светата евхаристија се извршува во  спомен на Христос. И, пред сѐ, во спомен на Тајната Вечера, кога Господ ја востановил и за прв ја извршил најсветата тајна на Новиот завет со Своите ученици, заповедувајќи им: „Правите го ова во мој спомен…“. Но тоа не е само спомен. Луѓето се сеќаваат на нешто што било и што поминало, на …