СИМВОЛОТ НА ВЕРАТА

Верувам во Единиот Бог Отец, Вседржител, Творец на небото и на земјата и на сè видливо и невидливо; И во Единиот Господ Иисус Христос, Синот Божји, Единороден, Кој е роден од Отецот пред сите векови ; Светлина од Светлина, вистински Бог од Бога вистински, роден, нестворен, единосуштен на Отецот, преку Кого сè станало; Кој заради нас луѓето и заради нашето спасение слезе од небесата и се воплоти од Светиот Дух …

Господовата молитва

„ Оче наш “ ( Матеј 6, 9-13 и Лука 11, 2-4 ) Оче наш, Кој си на небесата, да се свети името Твое, да дојде царството Твое, да биде волјата Твоја, како на небото, така и на земјата. Лебот наш насушен дај ни го денес и прости ни ги долговите наши, како што им ги проштеваме и ние на нашите должниците, и не воведувај нè во искушение, но избави …

Крстниот знак

Светиот апостол Павле им пишува на Коринтјаните : Јудејците сакаат знаци, а Елините бараат мудрост, додека ние Го проповедаме Христа Распнатиот, Кој за Јудејците е соблазна, а за Елините безумство ( Кор. 22/23 ) Крстот Христов е знак и мудрост. Знак и мудрост на божественото учење со кое се победува деструкцијата што во светот и луѓето ја внесува гордоста и нејзината најманифестирана димензија : гревот. Формалното означување со крстниот знак …