НЕДЕЛА НА СТРАШНИОТ СУД (МЕСОПУСНА)

На 03. 03. 2019 година, во  третата подготвителна недела пред Великиот пост, Неделата на страшниот суд или Недела месопусна, кога го прославуваме споменот на светиот Лав папа Римски и светиот Флавијан Цариградски, во храмовите на Австралиско – сиднејската епархија беа отслужени Свети Божествени Литургии, на кои верниот народ се причести со Светите Христови Тајни.

НЕДЕЛА НА БЛУДНИОТ СИН

На 24. 02. 2019 година, во  Неделата на блудниот син, кога го прославуваме споменот на светиот маченик Георгиј Кратовски и светиот Власиј, во храмовите на Австралиско – сиднејската епархија беа отслужени Свети Божествени Литургии, на кои верниот народ се причести со Светите Христови Тајни.

НЕДЕЛА НА МИТАРОТ И ФАРИСЕЈОТ

На 17. 02. 2019 година, во првата подготвителна недела пред Великиот пост – Неделата на митарот и фарисејот, кога ги прославуваме преподобниот Исидор Пелусиот и преподобниот Николај Исповедник, во храмовите на Австралиско – сиднејската епархија беа отслужени Свети Божествени Литургии, на кои верниот народ се причести со Светите Христови Тајни.  

СРЕТЕНИЕ НА ГОСПОД ИСУС ХРИСТОС

Исполнувајќи го словото на Законот, во овој ден Човекољубецот се принесува во храм и на своите стари раце Го прима старецот Симеон, викајќи: Сега ме отпушташ кон ондестраното блаженство, бидејќи денес, обложен со смртно тело, Го видов Господа, Кој со животот и со смртта владее. (Хвалитна стихира на Утрена на Сретение на Господ Исус Христос)   На 15. 02. 2019 година, денот кога го прославуваме празникот Сретение на Господ Исус …

СВЕТИ ТРИ ЕРАРСИ

На 12. 02. 2019 година, денот кога си спомнуваме за Светите Три Ерарси (Јован Златоуст, Василиј Велики и Григориј Богослов) и светиот свештеномаченик Иполит Римски, во храмовите на Австралиско – сиднејската епархија со Свети Божествени Литургии, молитвено беше прославен нивниот спомен. На Божествените Литургии верниот народ се причести со Светите Христови Тајни.