Четврта недела од Великиот пост – Недела на Свети Јован Лествичник

Недела на Свети Јован Лествичник е четвртата недела на Велигденскиот пост, и доаѓа после Крстопоклоната недела. Оваа недела Црквата се сеќава на свети Јован Лествичник, духовен светилник и автор на капиталното дело на православната духовност – Лествица.   Духовно значење Секоја од неделите на Великиот пост е посветена на определен настан, личност или мотив. Оваа недела Црквата се потсетува на сведоштвото на св. Јован за потребата од вистинска духовна борба …

Евхаристија и соборност – протопрезвитер Георгиј Флоровски

Никој да не плаче поради сиромаштија, зашто се јави сеопштото Царство…      Светата евхаристија се извршува во  спомен на Христос. И, пред сѐ, во спомен на Тајната Вечера, кога Господ ја востановил и за прв ја извршил најсветата тајна на Новиот завет со Своите ученици, заповедувајќи им: „Правите го ова во мој спомен…“. Но тоа не е само спомен. Луѓето се сеќаваат на нешто што било и што поминало, на …

Златна монета

  Пјотр Семјонович се врати од аптека со рецептите в рака: немаше доволно пари за лековите што му беа пропишани. А треба да се платат и сметките за станот со редовните поскапувања. Треба да се купат и зимски обувки. А големата желба – да отпатува кај синот и кај внуците, како и во село, кај своите предци – и понатаму остануваше неостварлива. И без обувки може да се помине зимата, …

Став на МПЦ-ОА за мартинките

Мартинка и бројаничка Секоја година, ова време, се среќаваме со истиот проблем – дали да се става и носи мартинка или не. Не е проблем самата мартинка, туку односот кон неа. Значи, ако мартинката се носи неколку денови или една недела, дали како негување на стара традиција, дали како мода, дали во чест на нашите предци, дали како заедничко балканско културно наследство, дали заради забава или од некоја друга причина, …

What is the meaning of the prayer, why and how we have to pray? – Arhimandrite Gavril (Galev) / Кое е значењето на молитвата, зошто и како треба да се молиме? – Архимандрит Гаврил (Галев)

Prayer is necessary for everyone. It is for the soul as air is for the body. We are physical and psychic beings, so besides caring for the body we need to care for the soul too. Caring for the soul is even much more important, because, the body, due to sin, has to undergo corruption and decay, and it is the soul that continues into existence (being). Prayer is giving, …