Беседа за Крстопоклона недела – митрополит Тимотеј / Sermon for Sunday of Adoration of the Cross – Metropolitan Timothy

Во името на Отецот и Синот и Св. Дух!   Драги браќа и сестри, Оваа недела, која преставува средина на Великата Четириесетница, уште се нарекува Крстопоклона недела, затоа што за време на Утрената, светиот Крст се изнесува на поклонение насреде црква. Во Светото писмо, нашиот Спасител, Господ Исус Христос, вели: „Кој сака да врви по Мене, нека се одрече од себе, и нека го земе крстот свој и нека оди …

Беседа за Втората недела од Велики Пост – На Свети Григориј Палама – Митрополит г. Тимотеј

Во името на Отецот и Синот и Светиот Дух!   Драги браќа и сестри!   Денес светата Православна Црква го прославува споменот на свети Григориј Палама. Црквата го нарекува   чудотворец и светилник на православието, тврдина и учител на црквата, непобедлив богослов над богословите, пофалба на солунјаните,  благодатен поборник и молитвеник пред Бога за нашите прегрешенија – воопшто црквата  немала доволно зборови да го опише неговиот свет и благоугоден живот, и …

A sermon on Sunday of Orthodoxy – Metropolitan Timothy / Беседа во Неделата на Православието – Митрополит Тимотеј

Во името на Отецот и Синот и Св. Дух! Драги браќа и сестри, Нашата света Црква е наша вистинска духовна мајка. Таа постојано се грижи за нашето спасение и за вечниот живот. Така, изминатите недели нè подготвуваше за почетокот на овој Велигденски пост. Последната недела од подготвителните недели, ни зборуваше за протерувањето на Адам од рајот. Денеска, пак, Црквата нè повикува да го прославиме торжеството на Православието, односно, торжеството на …

 Беседа во Средата од првата седмица од Великиот пост – Митрополит Тимотеј / A sermon on Wednesday from the first week of the Great Lent – Metropolitan Timothy

Во името на Отецот и Синот и Св. Дух! Драги браќа свештенослужители и почитувани верници, Целиот период на Великиот пост е време за наше покајание и поправање. Гревот најпрво се појавил кај ангелскиот свет, а потоа, кај родот човечки. Тој, во својата основа и по својата природа е противење на Бога. Во ангелскиот свет, тоа противење, се искажува како борба против Бога. Кога ангелот кој отпаднал и постанал ѓавол, се …

Беседа за празникот Сретение Господово – Митрополит г. Тимотеј

Во името на Отецот и Синот и Св. Дух. Амин!   Драги браќа и сестри! Денеска, светата Православна црква, прославува еден од Господовите празници, таканаречен Сретение Господово. Оваа година, празникот се совпаѓа и со неделен празник. Недела во која светата Црква, нè потсетува за Праведниот суд Божји. Суд, на кој ќе излезе секој христијанин, да даде одговор за своите постапки, направени во овој времен живот. Сите ние, како вистински христијани, …