Настани

Поука на свeти праведен Јован Кронштадски за празникот Сретение Господово

            Сега го отпушташ Својот слуга во мир, Владико, според зборовите Твои. (Лука 2,29)   Празникот Сретение Господово го добил своето име според настанот кога праведниот старец Симеон, кој живеал во Ерусалим, Го сретнал во ерусалимскиот храм Младенецот, Господ Исус Христос (кој навршил четириесет дена) со Неговата Пречиста Мајка, Го зел в раце и рекол: „Сега го отпушташ Својот слуга во мир, Владико, според зборовите Твои; зашто очите мои го …

Честиткa за изборот на г. Даријан Сотировски за Директор на Комисијата за односи со верските заедници и религиозни групи

      До:                                                                                                                   г. Даријан Сотировски, Директор на Комисијата за односи со верските заедници и религиозни групи   Почитуван, Дозволете да Ви се обратиме со оваа скромна, но искрена честитка  од името на сите членови на Информативната служба на  Австралиско – сиднејската православна епархија – по повод Вашето назначување на позицијата Директор на Комисијата за односи со верските заедници и религиозните групи во Република Македонија. Ви посакаме успешна …

Светиот маченик Трифун (14. 02)

Роден е во селото Кампсада во Фригија од сиромашни родители. Во детството беше чувар на гуски. И уште од детството врз него беше голема Божја благодат и можеше да исцелува болести кај луѓето и кај животните и да изгонува бесови. Во тоа време со Римското царство завладеа царот Гордијан, чијашто ќерка слезе од умот и со тоа го фрли царот во голема жалост. Ниеден лекар не можеше да ѝ помогне …

За славењето на свети Трифун и свети Валентин

Денес човекот како да не живее свој сопствен живот базиран на вистини и лични сознанија, туку како да сме го исклучиле мозокот и живееме на општоприфатени „вистини” и туѓи сознанија. Речиси сите нешта се добро искомерцијализирани, а сето тоа не го одминало ни современиот Православен човек. Така е со ликот на ДедоМраз, за кој многу мал процент православни знаат дека всушност вистинскиот ДедоМраз е светиот Николај Мирликијски, но таков е …