СВЕТИ АПОСТОЛ, ПРВОМАЧЕНИК И АРХИЃАКОН СТЕФАН

Ти се покажа прв меѓу ѓаконите и прв
меѓу мачениците, сесвети Стефане, оти им беше пат
на светите, и на ГосподаМу приведе многу мачени –
ци. Затоа и небото тебе ти се отвори и Бог ти се јави.
Него моли Го, да се спасат душите наши.
(Хвалитна стихира на Утрена на Св. првомаченик и архиѓакон Стефан)

 

На 09. 01. 2019 година, денот кога си спомнуваме за светиот првомаченик и архиѓакон Стефан, во храмовите на Австралиско – сиднејската епархија со Свети Божествени Литургии, молитвено беше прославен неговиот спомен. На Божествените Литургии верниот народ се причести со Светите Христови Тајни.