СВ. КЛИМЕНТ ОХРИДСКИ И СВ. КЛИМЕНТ ПАПА РИМСКИ

Твојот храм, Клименте, е лекарство за душите, а гробот
твој е извор на исцеленија за телата; правот е камшик за
бесовите, што многу ги измачува, а славниот лик на твоето
тело е утеха на ожалостените.
(стихира на Господи повикав на Вечерната на Св. Климент Охридски)

 

На 08. 02. 2018 година, кога го чествуваме  патронот и Пастирот на нашата Македонска православна црква – Охридска архиепископија, великиот Охридски чудотворец – Свети Климент Охридски, со свети Божествени Литургии, торжествено беше прославен неговиот спомен, низ храмовите на Австралиско – сиднејската епархја.