Богојавление во храмот „Свети Димитриј Солунски“ – Волонгонг, Сиднеј (Нов Јужен Велс)

Тропар на Богојавление

Кога се крштеваше во Јордан, Господи, се објави поклонението на Света Троица. Зашто Родителот (Отецот) сведочеше за тебе, нарекувајќи Те возљубен Син; и Духот во вид на гулаб ја известуваше потврдата на зборот. Христе Боже, Кој се јави и светот го просвети, слава Ти.

Troparion of Epiphany (Theophany)

Lord, when You were baptized in the Jordan, the worship of the Trinity was made manifest. For the voice of the Father gave witness to You, calling You Beloved; and the Spirit, in the form of a dove, confirmed the certainty of His words. Glory to You, Christ our God, who appeared and enlightened the world.

 

 

На 19. 01. 2018 година, кога Светата Црква го празнува големиот празник Богојавление (Водици), вo црковната општина „Свети Димитриј Солунски“ – Волонгонг, протојереј-ставрофор Љубомир Милошовски во сослужение со старешината на храмот, ерејот Роберт Илијевски служеше Света Златоустова Литургија.

На Светата Литургија, верниот народ се причести со Светите Христови Тајни.

Пo завршувањето нa Литургијата, беше извршен чинoт нa Гoлем Бoгoјaвленски вoдoсвет.

Пoтoa со свечена литија сиoт верен нaрoд, предвoден oд свештенствoтo, се упaти кoн вoдите нa Сиднејскoтo крајбрежје, кaде, спoред трaдицијaтa во осветената вода, беше положен светиoт Крст.

Годинава прв до светиот Крст стигна Филип Вртковски.

Од име на Управата на црковната општина на младиот Филип му се подари златен крст.

 

On this day, 19th January every year, Orthodox Christians across the country gather in honor of Epiphany, or Vodici, the holiday dedicated to the baptism of Jesus Christ in the river of Jordan. Across the country, the Church blesses the waters of lakes, rivers, springs, beaches and pools as the faithful leap into the waters to try to retrieve a thrown blessed cross.

Our lucky cross retriever in Wollongong today was Philip Vrtkovski. Congratulations Philip and may you be blessed with love, joy, health and prosperity today and always.

 

 

Стихира од Големиот Богојавленски водосвет

Гласот Господов над водите повикува, велејќи: „Дојдете сите, примете Го Духот на премудроста, Духот на разумот, Духот на стравот Божји, на Христа Кој се јави!“

The voice of the Lord upon the waters cries out, saying, ‘Come all of you, receive the Spirit of wisdom, the Spirit of understanding, the Spirit of the fear of God, of Christ who has appeared’.