Славете Го Господа – Митрополит Јосиф Тетовско-гостиварски

Во името на Отецот и Синот и Светиот Дух! „Осана! Благословен е Кој доаѓа во името Господово, Царот Израилев!” (Јован 10,13) Драги браќа и сестри, Со гласно пеење на овие зборови многу деца, возрасни и стари, простирајќи ја својата облека и со палмови гранчиња во рацете, кои се симбол на победата, брзо Го пресретнале и Го прославиле Царот, Кој седејќи на осле, влегол во Ерусалим и го исполнил она што …

PALM SUNDAY – Metropolitan Timotej / Беседа за празникот Цветници – Митрополит Тимотеј

In the name of the Father, the Son, and the Holy Spirit. Dear brothers and sisters, The Eternal God, to whom the heavens are the throne and the earth is the foothold, Who Became Man for the sake of our salvation, enters Jerusalem today. He enters Jerusalem by riding a small donkey, as prophesied by the prophets of the Old Testament. We heard the following story from the Evangelical reading …

Беседа за празникот Цветници

Денес го празнуваме споменот на величественото влегување на Господа во Ерусалим. Тоа е еден од највпечатливите моменти во овоземниот живот на Спасителот. За да можеме поживо да си го претставиме тоа случување и од него да извлечеме поголема поука, мислено да се пренесеме во она време, во оној ден кога тоа се случило. Светиот град Ерусалим се подготувал за големиот празник Пасха. За тој празник во градот доаѓале многу луѓе, …

LAZARUS’ SATURDAY – ЛАЗАРЕВА САБОТА – Свети Григориј Палама

On this day we commemorate the miraculous resurrection of Lazarus, who was four days deceased at that time, performed by the God-Man Jesus Christ. As the Holy Gospel testifies, this event was prior to (six days before) the betrayal and crucifiction of the Lord Jesus Christ on Golgotha. The scholars have interpreted this miracle as a fore-image and sort of spiritual preparation of the witnesses at that time for the …

„Кој меѓу вас сака да биде поголем, нека ви биде слуга!“- Митрополит Струмички г. Наум /”Whoever among you wants to be greater, shall be servant to all!” – Metropolitan of Strumica Naum

Тогаш пристапија кон Него Заведеевите синови, Јаков и Јован, и рекоа: „Учителе, сакаме да ни направиш она што ќе побараме“. Он ги праша: „Што сакате да ви направам?” А тие Му одговорија: „Дај ни да седнеме до Тебе, едниот оддесно, а другиот одлево, во славата Твоја“. Но Он им рече: „Не знаете што барате“ (Марко 10, 35–38). Навистина не знае што бара некој што превидува дека ако неговото барање се …