ВОСКРЕСЕНИЕ ХРИСТОВО – ВЕЛИГДЕН

Ден е на Воскресение, да се просветлиме со торжество – то, и еден друг да се прегрнеме! И на оние што нè мразат да им речеме: Браќа, да простиме сè со Воскресението, и така да запееме: Христос Воскресна од мртвите, со смртта смртта ја победи, и на оние во гробовите, живот им дарува. (Пасхална стихира глас 5, на Утрена во светата и велика недела) На 28. 04. 2019 година, во …

ВЕЛИКА САБОТА

Денес адот стенкајќи вика: Подобро ќе ми беше ако не го примев родениот од Марија; оти, кога дојде при мене, моќта ми ја разурна, вратите бакарни ги скрши, душите што порано ги држев, бидејќи е Бог, ги Воскресна. Слава му, Господи, на Твојот крст и на Твоето восресение. (Стихира на Господи, повикав, на Вечерна на Велика Сабота) На 27.04.2019 година, на Велика Сабота, кога си спомнуваме за Христовото слегување во …

ВЕЛИКИ ПЕТОК – ВЕЧЕР

Оној што некојгаш ја затвори бездната, сега мртов се гледа и, завиткан во смирна и плаштаница, Бесмртниот како смртен во гроб се полага; а жените, плачејќи горчливо, дојдоа да Го помазат со миро, викајќи: Оваа сабота е најблагословена, зашто во неа Христос, заспан, по три дена ќе воскресне. (Кондак, глас 6. на Утрена на Велика Сабота) На 26 .04 .2019 година, вечерта на Велики Петок, во храмовите на Австралиско – …

ВЕЛИКИ ПЕТОК – УТРО

На 26. 04. 2019 година, утрото на Велики Петок, во храмовите на Австралиско – сиднејската епархија, беа отслужени царски часови со Вечерна богослужба, на која беше изнесена светата плаштаница.

ВЕЛИКИ ЧЕТВРТОК – ВЕЧЕР

На 25. 04. 2019 година, на Велики Четврток, кога си спомнуваме за спасителните страдања на Спасителот наш Господ Исус Христос , во храмовите на Австралиско – сиднејската епархија, во вечерните часови, беа отслужени Утрени богослужби со читање на дванаесетте страдални Евангелија.