Jesus Prayer – Prayer of the Heart

The Jesus Prayer is very simple, but so strong in same time. It’s: “Lord Jesus Christ Son of God, have mercy on me a sinner!”  or just:“Lord Jesus Christ, have mercy on me !” The Jesus Prayer according to numerous Church Fathers is “essential” to our spiritual growth. The Jesus Prayer proclaims our faith and humbles us by asking mercy for our sinfulness. The Jesus Prayer is thought to be …

СИМВОЛОТ НА ВЕРАТА

Верувам во Единиот Бог Отец, Вседржител, Творец на небото и на земјата и на сè видливо и невидливо; И во Единиот Господ Иисус Христос, Синот Божји, Единороден, Кој е роден од Отецот пред сите векови ; Светлина од Светлина, вистински Бог од Бога вистински, роден, нестворен, единосуштен на Отецот, преку Кого сè станало; Кој заради нас луѓето и заради нашето спасение слезе од небесата и се воплоти од Светиот Дух …

Господовата молитва

„ Оче наш “ ( Матеј 6, 9-13 и Лука 11, 2-4 ) Оче наш, Кој си на небесата, да се свети името Твое, да дојде царството Твое, да биде волјата Твоја, како на небото, така и на земјата. Лебот наш насушен дај ни го денес и прости ни ги долговите наши, како што им ги проштеваме и ние на нашите должниците, и не воведувај нè во искушение, но избави …

Синаксар на четврта недела по Пасха, за раслабениот

Стихови: Во Овчата бања, Христос со еден збор, како мудар лекар, го исцели раслабениот.   Во тој ден, четврта недела по Пасха, правиме спомен на раслабениот (парализираниот) и, како што прилега, празнуваме едно чудо што го направи Господ Бог и Спасителот наш Исус Христос. Овој настан е поместен овде затоа што Христос го направи за време на еврејската Педесетница. Кога се искачи во Ерусалим за празникот, и кога беше во …

Како да се однесуваме во храмот

Во црква се оди со смирение во срцето, со голема почит кон храмот, но пред сè со вера и надеж во Бога, бидејќи во Неговиот дом влегуваме. Исто така, многу е важно предходно да се измириме со секој што ни згрешил или кому ние сме му згрешиле, зашто само на тој начин правилно сме ги сфатиле зборовите од Светото Писмо: И така, ако принесуваш дар на жртвеникот и таму се …