Нови активности и настани на Македонската православна младина на Австралија (MOYA)

  Македонската православна младина на Австралија (MOYA) зеде учество помеѓу останатите младински заедници на манифестацијата „My day – Festival 2017“. Исто така во Мелбурн беше организирано правење на крстови од страна на најмладите по повод престојниот празник Цветници.      

Акатист во храмот „Свети Никола“ во Перт, (Западна Австралија)

На 31.03.2017 година, во петокот од Петтата седмица на Великиот пост, во храмот „Свети Никола“ во Перт, Западна Австралија беше отслужен последниот Акатист на Пресвета Богородица во овој Велики пост, на кој чиноначалствуваше протојерејот Станко Јовановски. На богослужението учествуваше многуброен народ. „Јазикот на беседниците не може со песна да те прослави, Владичице, зашто повисоко од серафимите си се издигнала откако Го роди Царот Христос. Него моли Го овој народ да …

Акатист во храмот „Свети Георгиј и Пресвета Богородица“ во Епинг, Мелбурн (Викторија)

На 31. 03. 2017 година,  во петтиот петок од Великиот пост, во црковната општина „Свети Георгиј и Пресвета Богородица“ во Епинг, старешината на храмот јерејот Климент Станковски отслужи Акатист кон Пресвета Богородица. На богослужението учествуваше многуброен народ.  

Акатист во храмот „Света Петка“ – Рокдејл

На 31. 03. 2017 година, во петок од Петтата седмица од Великиот пост, во храмот „Света Петка“ во Рокдејл, Сиднеј – Нов Јужен Велс, игуменот Гаврил (Галев) отслужи Акатист кон Пресвета Богородица. На богослужението молитвено учество зеде многуброен народ.  

Литургија на претходноосветени дарови во храмот „Свети Георгиј и Пресвета Богородица“ во Епинг, Мелбурн (Викторија)

На 31. 03. 2017 година,  во петтиот петок од Великиот пост, во црковната општина „Свети Георгиј и Пресвета Богородица“ во Епинг, старешината на храмот јерејот Климент Станковски отслужи Литургија на претходноосветени дарови. На Литургијата, учество зеде верен народ, кој му се заблагодари на Бога и се причести со Светите Христовите Тајни.