Евхаристија и соборност – протопрезвитер Георгиј Флоровски

Никој да не плаче поради сиромаштија, зашто се јави сеопштото Царство…      Светата евхаристија се извршува во  спомен на Христос. И, пред сѐ, во спомен на Тајната Вечера, кога Господ ја востановил и за прв ја извршил најсветата тајна на Новиот завет со Своите ученици, заповедувајќи им: „Правите го ова во мој спомен…“. Но тоа не е само спомен. Луѓето се сеќаваат на нешто што било и што поминало, на …

ИНТЕРВЈУ со Петар Мамонов: Европа се оддалечила од Бога, затоа е толку опака!

Во посета на познатиот руски глумец, музичар  Петар Мамонов   Тој е отец Анатолиј од филмот „Остров“, основач на една од најпопуларните рок групи во советското време – „Звуци Му“, скандал мајстор, музичар и песнописец со бурно минато. Лежи во четири наутро, живее во Ефаново, има полно мачки, кога не е на концерт или дома, тогаш е во црква. И до него не се стигнува лесно. После бројни писма, на …

Златна монета

  Пјотр Семјонович се врати од аптека со рецептите в рака: немаше доволно пари за лековите што му беа пропишани. А треба да се платат и сметките за станот со редовните поскапувања. Треба да се купат и зимски обувки. А големата желба – да отпатува кај синот и кај внуците, како и во село, кај своите предци – и понатаму остануваше неостварлива. И без обувки може да се помине зимата, …

Let’s overcome all our inconveniences and look ahead

 An interview with His Right Reverend Archimandrite Gavril (Galev)[1], abbot of the monastery “St. Clement of Ohrid” in King Lake – for the magazine „Orthodoxy“ – The interview was held by Dr. Ananija Ananievski   1 – Your Reverence, in the distant 1998 year you received monasticism, you were tonsured by your spiritual father,The Reverend Metropolitan of Strumica, Naum. This year it’s been over 20 years from that moment. Tell …

Честитка од м-р Даријан Сотировски, Директор на КОВЗРГ по повод јубилејот на Архимандритот Гаврил (Галев)

Директорот на Комисијата за односи со верските заедници и религиозните групи на Република Македонија м-р Даријан Сотировски упати своја честитка до Неговото Високопреподобие, Архимандритот Гаврил (Галев) по повод големиот јубилеј 20 години од ракополагањето во јеромонашки чин. До Архимандрит Гаврил Македонска Православна Црква – Охридска Архиепископија   Ваше Високопреподобие, почитуван отец Гаврил,   Дозволете ми во името на македонските граѓани и во мое лично име да Ви го честитам значајниот …