Литургија на претходноосветени дарови – Архимандрит Гаврил (Галев)

Литургијата од една страна e реална животна средина, а од друга страна, извор од кој ние се храниме со непропадлива храна. И заради тоа нас ни е потребно да живееме во таа атмосфера и да се храниме со таа храна. Затоа и Господ пред да биде распнат, пред да умре на Крстот, да воскресне и се вознесе, ни ја покажа и ни ја даде таа вистинска храна – Телото и …

Сеќавање од посетата на Австралија – Интервју со игуманијата Илијана: Нашето поклоничко патување

Интервју: Нашето патување во Австралија   Разговор на др. Ананија Ананиевски (заменик претседател на Македонската православна младина на Австралија и член на Епархискиот црковно – просветен совет на Австралиско – сиднејска епархија) со сестра Илијана, игуманија на Марковиот манастир Свети вмч. Димитриј – Скопско   Игуманија Илијана, како игуманија на Марковиот манастир – Свети Димитриј, Вие од неодамна бевте на поклоничко патување во Австралија. Како дел од МПЦ – Охридска …