Настани

ВТОР ДЕН ВЕЛИГДЕН

Пред Твоето зачнување, Господи, еден ангел ѝ рече на Благодатната: Радувај се! Еден ангел го тргна и каменот од гробот при Твоето Воскресение. Едниот навестувајќи знаци на радост наместо тага, а другиот, наместо смрт, проповедајќи ни Го животодавецот Господа. Добротвору на сите, Господи, слава Ти. (воскресна стихира на Утрена во Понеделник од Светла Седмица) На 29.04.2019 година, на Вториот ден Пасха, во храмовите на Австралиско – сиднејската епархија, беа отслужени …

ВОСКРЕСЕНИЕ ХРИСТОВО – ВЕЛИГДЕН

Ден е на Воскресение, да се просветлиме со торжество – то, и еден друг да се прегрнеме! И на оние што нè мразат да им речеме: Браќа, да простиме сè со Воскресението, и така да запееме: Христос Воскресна од мртвите, со смртта смртта ја победи, и на оние во гробовите, живот им дарува. (Пасхална стихира глас 5, на Утрена во светата и велика недела) На 28. 04. 2019 година, во …

ВЕЛИКА САБОТА

Денес адот стенкајќи вика: Подобро ќе ми беше ако не го примев родениот од Марија; оти, кога дојде при мене, моќта ми ја разурна, вратите бакарни ги скрши, душите што порано ги држев, бидејќи е Бог, ги Воскресна. Слава му, Господи, на Твојот крст и на Твоето восресение. (Стихира на Господи, повикав, на Вечерна на Велика Сабота) На 27.04.2019 година, на Велика Сабота, кога си спомнуваме за Христовото слегување во …

ВЕЛИКИ ПЕТОК – ВЕЧЕР

Оној што некојгаш ја затвори бездната, сега мртов се гледа и, завиткан во смирна и плаштаница, Бесмртниот како смртен во гроб се полага; а жените, плачејќи горчливо, дојдоа да Го помазат со миро, викајќи: Оваа сабота е најблагословена, зашто во неа Христос, заспан, по три дена ќе воскресне. (Кондак, глас 6. на Утрена на Велика Сабота) На 26 .04 .2019 година, вечерта на Велики Петок, во храмовите на Австралиско – …