Настани

ЛАЗАРЕВА САБОТА

Христе Боже, утврдувајќи ја верата во општото воскресение, пред Твоето страдање го воскресна Лазара од мртвите. Затоа и ние, како децата носејќи знаци на победа, Ти пеме Тебе, Победителу на смртта: Осана во висините! Благословен е Оној што доаѓа во името на Господа. (Тропар, глас 1) На 20. 04. 2019 година, кога Црквата го слави Воскресението на Лазар Четиридневниот – пријателот Господов, во храмовите на Австралиско – сиднејската епархија, беа …

НЕДЕЛА НА СВЕТА МАРИЈА ЕГИПЕТСКА

Кога со посниот подвиг ги заудзда сите телесни нагони, ја покажа храброста и цврстината на твојата душа; сакајќи да го видиш крстот Господен, самата себе се распна за светот, сечесна. Оттука и желбата твоја да живееш живот ангелски, себлажена. Моли Го Христа Бога да им дарува прошка на гревовите на оние што со љубов го слават твојот свет спомен. (Седален на Утрена во Петта недела од Великиот пост, глас 8) …

ПЕТТИ АКАТИСТ НА ПРЕСВЕТА БОГОРОДИЦА

На 12. 04. 2019 година, во петтиот петок од Великиот пост, во храмовите на Австралиско – сиднејската епархија,  беше отслужено Мало повечерие со  Акатистот на Пресвета Богородица.

БЛАГОВЕШТЕНИЕ НА ПРЕСВЕТА БОГОРОДИЦА

Денес е почетокот на нашето спасение и откривање на вечната тајна: Синот Божји станува Син на Дева, и Гаврил блага вест објавува. Затоа и ние да повикаме кон Богородица: Радувај се, Благодатна, Господ е со тебе! (Тропар на Благовештение на Пресвета Богородица, глас 4) На 07. 04. 2019 година, во Неделата од четвртата седмица на Великиот пост – Недела на свети Јован Лествичник, кога го чествуваме празникот Благовештение на Пресвета …