РАСПОРЕД НА БОГОСЛУЖБИТЕ ЗА ВЕЛИГДЕНСКИТЕ ПРАЗНИЦИ 2018 ГОДИНА во Македонската православна црква „Успение на Пресвета Богородица“ во Сиденхам, Мелбурн

 

1.04.2018НЕДЕЛА ЦВЕТНИЦИ – Света Божествена Литургија,  почеток во 9,00 наутро.

 

5.04.2018ВЕЛИКИ ЧЕТВРТОК – Света Божествена Василиева Литургија, почеток во 9,00 наутро. По Литургијата ќе се отслужи Општ Маслосвет.

ВЕЧЕРТАУтрена богослужба со читање на 12 Евангелија за Христовите страдања, ИЗНЕСУВАЊЕ НА РАСПЕТИЕТО ХРИСТОВО, почеток во 7.00 часот навечер.

 

6.04.2018ВЕЛИКИ ПЕТОК – ЦАРСКИ ЧАСОВИ со ВЕЧЕРНА Богослужба и ИЗНЕСУВАЊЕ НА ПЛАШТАНИЦАТА, почеток во 9.00 часот наутро.

ВЕЧЕРТА – УТРЕНА Богослужба со ОПЕЛОТО ХРИСТОВО И ВРТЕЊЕ ОКОЛУ ЦРКВАТА, почеток во  7.00 часот навечер.

 

7.04.2018ВЕЛИКА САБОТАБЛАГОВЕШТЕНИЕ, Света Божествена Литургија, почеток во 9.00 часот наутро.

7.04.2018ВЕЛИКА САБОТА ВЕЧЕРТА – ВОСКРЕСЕНСКА БОГОСЛУЖБА – Предутрена, Опход околу храмот и Света Божествена Златоустова Литургија, почеток во 11.15 часот навечер.

 

8.04.2018(НЕДЕЛА) – ВОСКРЕСЕНИЕ ХРИСТОВО – ВЕЛИГДЕН – Вечерна Велигденска Богослужба (Второ Воскрсение) , почеток во 9.00 часот наутро.

 

9.04.2018ПОНЕДЕЛНИК – ВТОР ДЕН ВЕЛИГДЕН – Света Божествена Златоустова Литургија – почеток во 9.00 часот наутро.

 

10.04.2018ВТОРНИК – ТРЕТ ДЕН ВЕЛИГДЕН – Света Божествена Златоустова Литургија – почеток во 9.00 часот наутро.

 

15.04.2018 – (ТОМИОНА НЕДЕЛА) Света Божествена Архиерејска Литургија – Богослужи Митрополитот Г. ТИМОТЕЈ во сослужение на парохиските свештеници од Мелбурн.

 

За парохијаните кои имаат желба да се причестат, ПРИЧЕСНА ќе има: на Велики Четврток наутро, на Велика сабота наутро, на самиот ден Велигден: ноќта и утрото по богослужбата.

 

Христос воскресна – навистина воскресна!

 

Протојереј-ставрофор

Ефтим Бетински