РАСПОРЕД НА БОГОСЛУЖБИТЕ ЗА СТРАСНАТА НЕДЕЛА И ВЕЛИГДЕН  ПРИ МПЦО „СВЕТА ПЕТКА“ ВО РОКДЕЈЛ – 2018  / EASTER SCHEDULE OF THE SERVICES FOR HOLY WEEK AND EASTER АТ MOC „SAINT PETKA“  – ROCKDALE – 2018

РАСПОРЕД НА БОГОСЛУЖБИТЕ ЗА СТРАСНАТА НЕДЕЛА И ВЕЛИГДЕН  ПРИ МПЦО „СВЕТА ПЕТКА“ ВО РОКДЕЈЛ – 2018

 

31 Март, Сабота, 2018 година – Лазарева Сабота, 8.30 часот. Света Златоустова Литургија на која ќе чиноначалствува Неговото високопреосвештенсво Митрополитот Дебарско-кичевски и Администратор Австралиско-сиднејски г. Тимотеј.

 

1 Април, Недела, 2018 година. 9.00 часот. Влегување на Господ Исус Христос во Ерусалим, (Цветници) – Света Златоустова Литургија.

 

5 Април, Велики Четврток, Наутро: Света Василиева Литургија и Маслосвет 9.00 часот.

Навечер19:00 часот, Читање на 12-те СТРАДАЛНИ ЕВАНГЕЛИЈА и Изнесување на Крстот.

 

6 Април, Велики Петок, Наутро 9.00 ч. Царски часови со Вечерна, Изнесување Плаштаница. Навечер,19:00 часот: Оплакување и Опело на Спасителот Господ Исус Христос.

 

7 Април, Сабота, 9.00 ч. Велика Сабота и Благовештение, Света Василиева Литургија.

 

7/8 Април – ВОСКРЕСЕНИЕ ХРИСТОВО – ВЕЛИГДЕН: 23.30 ч. Воскресна Утрена и Света Златоустова Литургија на која ќе чиноначалствува Неговото високопреосвештенсво Митрополитот Дебарско-кичевски и Администратор Австралиско-сиднејски г. Тимотеј.

 

8 Април, Недела, Наутро 09.30 часот, Богослужба со читање на евангелие на повеќе јазици и Причест на крај од службата.

 

9 Април, Велигден 2 ден, Понеделник, 9.00 часот, Воскресна Света Златоустова Литургија,.

 

10 Април, Велигден 3 ден Вторник , 9.00 часот Воскресна Света Златоустова Литургија. Навечер 19.00 Прослава 40 години од осветувањето на црквата света Петка.

 

13 Април, 9.00 Источен петок- Балаклија, Света Воскресна Златоустова Литургија.

 

15 Април, Томина Недела, 9.00 часот Света Златоустова Литургија,

 

ХРИСТОС ВОСКРЕСНА – НАВИСТИНА ВОСКРЕСНА!!!

 

Свештеник Владо Недески

 

Македонска православна црква „Света Петка“ – Рокдејл

65 Railway Street, Rockdale NSW 2216

 


 

EASTER SCHEDULE OF THE SERVICES FOR HOLY WEEK AND EASTER АТ MOC „SAINT PETKA“  – ROCKDALE – 2018

 

31 of March, Saturday, Feast Lazarus Saturday – 8.30 Divine Liturgy presided by his eminence metropolitan of Debar and Kicevo and Administrator of Australia and Sydney, bishop Timothy.

 

1 of April, Sunday, Feast Palm Sunday, 9.00 Divine Liturgy.

 

5 of April, Holy Thursday/The Last Supper, Morning 9.00 Divine Liturgy of st. Basil, Blessing of Holy oil – Sacrament of Holy Unction. Evening 19.00 The Holy Passion of Our Lord Jesus Christ – Reading of the 12 gospels and Procession of the Cross with the crucified Christ.

 

6 of April, Good Friday, Morning 9.00 Great and Holy Hours with the bringing out of the shroud/epitaphios (plashtanica). Evening 19.00 The Great Lamentations at the tomb of Christ and procession with the shroud/epitaphios.

 

7 of April, Great Saturday and feast of Annunciation, Morning 9.00 Divine Liturgy of st. Basil.

 

7/8 of April Evening 23.30 Pascal Divine Liturgy presided by his eminence metropolitan of Debar and Kicevo and Administrator of Australia and Sydney, bishop Timothy.

 

8 of April, 1st day Easter, Sunday 9.30 Service with Gospel proclaimed in multiple languages followed by Holy Communion.

 

9 of April, 2nd day Easter, 9.00 Paschal Divine Liturgy.

 

10 of April, 3rd day Easter, 9.00 Paschal Divine Liturgy. 19.00 Reception and Celebration of Jubilee 40 years of sanctification of the Church saint Petka, Rockdale.

 

13 April, Easter Friday- Balaklija, 9.00 Divine Liturgy.

 

15 of April, Sunday, Thomas Sunday, 9.00 Divine Liturgy.

 

Christ is Risen! He is Risen Indeed!!!

 

Priest Vlado Nedeski

 

„Saint Petka“ – Macedonian Orthodox Church – Rockdale

65 Railway Street, Rockdale NSW 2216