РАСПОРЕД за светите богослужби при МПЦО “Свети Георгиј и Пресвета Богородица” – Епинг во Страсната Седмица и Велигден 2018 / SCHEDULE оf Services for Holy Week and Pascha 2018 at Macedonian Orthodox Church„Saint George & Saint Mary“- Epping

ВЕЛИГДЕНСКА ПРОГРАМА – 2018

 

Сабота 31. 03. 2018 Св. Лазар Четверодневен;
Лазарева Сабота. Божествена Литургија, со почеток во 9:00 часот

Недела 01. 04. 2018 Влегување на Господ Исус Христос во Ерусалем (Цветници)
Божествена Литургија со почеток во 9: 00 часот.

Четврток 05. 04. 2018 Велики Четврток:
Наутро: Божествена Литургија со почеток во 9: 00 часот,
а потоа Маслосвет.
Навечер: Читање на 12- те Страсни (страдални) Евангелија, изнесување на Распетието Христово во Храмот,
со почеток во 18: 30 часот.

Петок 06. 04. 2018 Велики Петок:
Наутро: Царски Часови и Вечерна; Изнесување и положување на Плаштаницата во Гробот на средината од Храмот, со почеток во 8: 00 часот.
Навечер: Плачот на Пресвета Богородица – читање (пеење) на Статиите; Литија со Христовиот Гроб околу Храмот,
со почеток во 18: 30 часот.

Сабота 07. 04. 2018 Велика Сабота, Благовестение (Благовен)
Наутро: Божествена Литургија, со почеток во 9: 00 часот.
Навечер: Литија околу Храмот – со почеток во 23: 30 часот. најавување на Христовото Воскресение во 00: 00 часот, а потоа Божествена Литургија.

Недела 08. 04. 2018 Воскресение Христово – Велигден
Причестување на верниот народ, 7:00 до 10:30 часот.

Понеделник 09. 04. 2018 Воскресение Христово – 2 ден,
Божествена Литургија, со почеток во 9: 00 часот.

Вторник 10. 04. 2018 Воскресение Христово – 3 ден,
Божествена Литургија, со почеток во 8: 30 часот.

Петок 13. 04. 2018 Источен Петок – Балаклија
Божествена Литургија, со почеток во 9: 00 часот.

Сабота 14.04.2018 Света Архиерејска Божествена Литургија со која ќе чиноначалствува Неговото Високопреосвештенство
г. Тимотеј, со почеток во 9:00 часот.

Македонската Православна Општина за Мелбурн и Викторија заедно со парохискиот свештеник отец Климент Станковски, Ве поканува Вас, целиот Македонски народ и сите православни христијани на заедничко прославување на најторжествениот Христијански празник Христовото Воскресение – Велигден, со благопожелби Воскреснатиот Спасител Господ Исус Христос да внесе радост, мир, љубов и Благослов Божји во вашите души и срца, во вашите домови, во нашиот благочестив македонски народ и во целиот свет.

ХРИСТОС ВОСКРЕСЕ! НАВИСТИНА ВОСКРЕСЕ!


EASTER PROGRAM 2018

 

 Saturday 31. 03. 2018                     St. Lazarus.  Lazarus Saturday

Holy Liturgy, commencing at 9:00am

 

Sunday 01. 04. 2018                        Entrance of our Lord Jesus Christ into Jerusalem – Palm Sunday

Holy Liturgy, commencing at 9:00am

 

 Thursday 05. 04. 2018                    Great Holy Thursday

Morning: Holy Liturgy, commencing at 9:00am, following the                                                                      Sanctification of the Oil

Evening: Reading of the 12 Evangelic Christ’s Suffering Gospels,                                                                 presentation of the Crucifixion in the Church commencing at 6:30pm

 

Friday 06. 04. 2018                          Great Friday, Passion of Jesus Christ

Morning:  Lords Hours and Matins, Presentation and laying of                                                                     Canvas with Christ’s entombment in the centre of the Church,                                                                     commencing at 8:00am

                                                                Evening: Cry of the Holy Mother of God, Reading – Singing of the                                                                Statutes, procession of Christ’s tomb around the Church,                                                                               commencing at 6:30pm

 

Saturday 07. 04. 2018                     Great Saturday, descent into Hades

Morning: Holy Liturgy, commencing at 9:00am

                                                                Evening: Procession around the Church, commencing at 11:30 pm                                                            announcing the Resurrection of Christ at 00:00 midnight, and then                                                            continuation of the Holy Liturgy

 

Sunday 08. 04. 2018                        The Bright Resurrection of Christ – EASTER

Holly Communion 7:00-10:30 am

 

Monday 09. 04. 2018                      2nd Day of Easter

Holy Liturgy, commencing at 9:00am

 

 

Tuesday 10. 04. 2018                      3rd Day of Easter

Holy Liturgy, commencing at 8:30am

 

 

Friday 13. 04. 2018                          East Friday, Holy Liturgy, commencing at 9:00am

 

Saturday 14. 04. 2018                     Holy Liturgy served by His Eminence Metropolitan Timotej,                                                                         commencing at 9.00am

 

Macedonian Orthodox Community of Melbourne and Victoria together with the Parish Priest Rev. Fr Kliment Stankovski invites you, the entire Macedonian population and all Orthodox Christians in welcoming and celebrating the greatest Christian Feast Christ’s Resurrection – Easter, with blessed wishes that the risen Christ our Saviour Lord Jesus may deliver joy, peace, love and the Lords Blessing in your hearts and souls, your homes, in our honourable Macedonian people and the entire world.                                              

CHRIST IS RISEN!     TRULY, HE IS RISEN!